Manastirea Tismana

Manastirea Tismana

Localizata la aproximativ 30 km de Targu Jiu, ascunsa de trunchiuri de copaci falnici si adevarate ziduri de stanca, Manastirea Tismana se inalta semet, parca din verdele naturii, inconjurata de propriile fortificatii exterioare.

Fiind reconoscuta drept cel mai vechi asezamant monahal din Oltenia, manastirea a fost ridicata pe muntele Starmina, fiind protejata de culmile impadurite si stancoase de langa gura Pesterii Sfantului Nicodim. De sub zidurile sale medievale izvoraste apa, rostogolindu-se in cascada, cu o cadere de cca 40 m in raul Tismana.

Manastirea a facut fata timp de secole intemperiilor si luptelor ce au avut loc pe teritoriul Tarii Romanesti, fiind amplasata intr-un punct strategic si beneficiind de apararea localnicilor de nenumarate ori.

Punct de referinta pentru arhitectura a numeroase manastiri din intreaga tara, Manastirea Tismana a servit drept lacas de cult, scoala monahala, dar si adapost pentru adevarate obiecte de tezaur și comori istorice pe baza carora evenimente din secolul al XIV-lea au putut fi documentate.